Isännöinti Ilonen Isännöinti Ilonen

Laser

TIETOA ASUKKAALLE

Tärkeää tietoa asukkaalle

Alla esitetyt kohdat ovat yleispäteviä ja oman taloyhtiösi yhtiöjärjestyksessä ohjeistus saattaa olla poikkeava.Asunto-osakeyhtiölain mukaan kaikista asuinhuoneistoissa tehtävistä remonteista maalausta ja tapetointia lukuun ottamatta tulee ilmoittaa hallitukselle hyvissä ajoin ennen remontin toteutusajankohtaa. Hallitus päättää korjausluvan myöntämisestä mm. kosteiden tilojen remontteihin.

Lupahakemukseen tulee liittää mahdollisimman tarkat tiedot korjauksesta: korjaussuunnitelma, käytettävät materiaalit ja menetelmät, työn suorittaja jne. Luvan käsittelyn yhteydessä hallitus käsittelee myös tapauskohtaisesti mahdollisesti taloyhtiön maksettavaksi tulevan osuuden remontista.

Rakennuttajan, joka ohjaa ja valvoo rakennushanketta, on uuden lainsäädännön myötä huolehdittava siitä, että ennen vuotta 1994 rakennetussa talossa tehdään asbestikartoitus. Kartoituksesta toimitetaan kopio taloyhtiölle. Rakennuttaja osakkaan tekemissä remonteissa on osakas itse

Muutostyöilmoituksen voit tehdä taloyhtiön Hausvise-asukassivulla.

HAUSVISEYhtiöjärjestyksen mukaisesti osakas vastaa yleensä oman huoneistonsa pesuhuoneremonteissa pintamateriaaleista mukaan lukien muovimaton/lattian kaakelit sekä vesieristyksen työn osuudesta, yhtiö maksaa useimmiten vesieristysaineet ja –tarvikkeet. Tarkista tämä oman taloyhtiösi yhtiöjärjestyksestä.Kaikista sekä taloyhtiöön, että taloyhtiöstä pois muuttavista henkilöistä pyydetään ilmoittamaan isännöitsijätoimistoon asukasluettelon ajan tasalla pitämiseksi.Taloyhtiön yleisavain on joissakin tapauksissa hallituksen puheenjohtajalla ja kiinteistöhuollolla, mikäli sellainen taloyhtiössä on. Ovien avaamisesta aiheutuvat kustannukset maksaa osakas tai asukas.Muistattehan huolehtia palovaroittimien toimintakunnosta ja testauksesta riittävän usein. Yli 60 m2:n suuruisissa huoneistoissa tulee olla kaksi palovaroitinta.
Jokaisessa yli neljän huoneiston taloyhtiössä on pelastussuunnitelma, voit kysyä sitä taloyhtiön hallituksen puheenjohtajalta.Vastikkeet maksetaan kunkin kuukauden 5. päivänä taloyhtiön pankkitilille. Suosittelemme e-laskuvaltuutuksen tekemistä. Yksilöintitietona käytetää huoneistonumeroa

Mikäli taloyhtiössänne on huoneistokohtaiset vesimittarit, ne luetaan 30.6. ja 31.12. Lukemalaput toimitetaan useimmiten taloyhtiön puheenjohtajalle tai vaihtoehtoisesti suoraan isännöintitoimistoon.

Mikäli taloyhtiössänne noudatetaan henkilöperusteista vesimaksua, tulee kaikista muutoksista ilmoittaa välittömästi isännöitsijätoimistoon. Vesimaksua peritään huoneistossa todellisuudessa asuvien henkilöiden lukumäärän mukaisena, ei sen mukaan kuka on taloyhtiössä virallisesti kirjoilla. Mikäli vierailijoiden asumisvuorokaudet yhteensä ylittävät 14 pv kuukaudessa, peritään heistä normaali vesimaksu. Mikäli vierailijoita majoittuu huoneistoon säännöllisesti alle 14 päivää useampana kuukautena, on heistä maksettava myös ylimääräinen vesimaksu. Kiinteiden kulujen kattamiseksi pääsääntöisesti peritään kuukausittainen vesimaksu myös siinä tapauksessa, että asunto on tyhjillään.Tarkastattehan pesukoneiden tulo- ja poistoletkujen liitännät vähintään kerran vuodessa. Ne suositellaan vaihdettavaksi 10 vuoden välein osakkaan kustannuksella.
Osakas on vastuussa niiden vuotamattomuudesta. Pesukoneiden alla tulee olla turvakaukalot mahdollisten vuotojen nopean havainnoinnin vuoksi.

Omilla toimillasi voit vaikutta asumisviihtyvyyteen:

  • Naapureiden kotirauhan turvaamiseksi häiritseviä ääniä on vältettävä klo 22-8. Melua aiheuttavia töitä saa tehdä arkisin ennen klo 21, mutta niistä on hyvä tiedottaa etukäteen.
  • Lemmikkieläimet on pidettävä kytkettynä. Ne eivät saa häiritä taloa asukkaita eikä talossa luvallisissa asioissa liikkuvia. Eläimet eivät myöskään saa liata rakennusta tai tonttia.
  • Autoilu ja pysäköinti muualla kuin pysäköintialueella on sallittua ainoastaan hätätapauksessa
  • Pelastustiet pidettävä ehdottomasti vapaina.
  • Autolämmitysjohtoja ei saa jättää pistorasioihin kiinni vaan johdot tulee ottaa mukaan autoon. Autopistorasiat tulee olla lukittuina.Voit tiedustella taloyhtiösi vapaita autopaikkoja taloyhtiön hallituksen puheenjohtajalta. Mikäli kyseessä on maksullinen paikka, ilmoita siitä myös isännöintitoimistoon maksun perimisen takia.

Autolämmitysjohtoja ei saa jättää pistorasioihin kiinni vaan johdot tulee ottaa mukaan autoon. Autolämmityspistorasiat tulee olla lukittuna.

Perusperiaatteena lämmittämisajoissa on se, että

  • alle 5 asteen ulkolämpötilassa lämmitysaika on 0,5 tuntia
  • +5 - -5 asteen lämpötilassa lämmitysaika on 0,5-1 tuntia
  • -5 - -10 asteen lämpötilassa lämmitysaika on 1-2 tuntia
  • yli -10 asteen lämpötilassa lämmitysaika on 2-3 tuntiaTaloyhtiöissä on nykyisten jätehuoltomääräysten mukainen jätteiden lajittelukäytäntö, jota jokaisen asukkaan tulee tarkasti noudattaa. Kaikissa viiden asunnon tai sitä suuremmissa taloyhtiöissä lajitellaan 1.6.2022 alkaen kaikkia seitsemää lajia.
Ajankohtaista lisätietoa voi etsiä osoitteesta www.kiertokapula.fi